miercuri, 20 mai 2009

Cum n-am ce face, ma pun pe treaba

Cum spune si titlul, voi incepe sa fac ceva, poate util, pentru diversii cititori ce ar putea fi in trecere. Voi incepe prin a imi spune parerea si a comenta in legatura cu o trupa care se incadreaza in urmatoarele genuri : extreme/death/black/WHAT THE FUCK IS THIS metal. Vorbesc, bineinteles, despre englezii de la Cradle of Filth. Trupa Cradle of Filth a fost formata prin '92 ca initiativa a solsitului Dani Filth (Danut Mizerie, daca vreti sa ii ziceti asa) si acum sunt considerati una dintre cele mai bune trupe de metal din Anglia dupa Maiden, desi eu i-as incadra, mai degraba, in sfera " ce au fost si ce-au ajuns " sau in sfera "ce rahat de prestatie live au"; but who the fuck gives a shit about this, sa trecem la subiect.
Singurul album bun al formatiei este, fara doar si poate, "Dusk... and Her Embrace ". Pai sa incerc sa ii fac o descriere: are vreo 12 cantece, dintre care vreo 2 instrumentale (instrumentalele de la Cradle mereu au fost facute din diverse efecte si clape, iar unul dintre cele mai bune este Carmilla's Masque, de pe albumul asta). Vocalele sunt relativ "dragute", vocale de black metal numai ca sunt mult mai ascutite si cantate mai sus, ma si mir cum poate sa tipe omu' ala atata; printre vocalele lui Danut mai avem si vocale de soprana, interpretate de Sarah Jezebel Deva care creeaza o atmosfera superba. Versurile fac referinta la povestea gotica "Carmilla", scrisa de Sheridan Le Fanu (o poveste foarte buna de altfel),deci sunt bune. De pe albumul asta recomand ascultatorilor Funeral In Carpathia, A Gothic Romance, Haunted Shores, Beauty Slept In Sodom, baaah, tot albumu' e bun, ascultati-l. Deci, avem chitari, avem tobe, avem clape, avem soprana, avem voce de black metal foarte high-pitched, avem versuri frumoase, deci nu putem decat se ne asteptam ca urmatoarele albume sa fie poate chiar mai bune, nu-i asa?

NU. Incepand cu al treilea album studio (Dusk... and Her Embrace fiind al doilea, de primul nu am pomenit deoarece calitatea sunetului propriu zis este cam deplorabila si este total eclipsat de DaHE) se poate observa ca Cradle incepe, incet dar constant, sa degenereze. Urmatoarele cateva albume nu pot sa zic ca sunt chiar de tot cacatul, dar nici bune nu sunt. Desi sunt eliminate total elementele de black, restul ramane cam la fel...Dar parca totusi nu e aceeasi atmosfera si aceleasi versuri ca pe DaHE...stiu si eu...

In fine, punctul culminant, anume cand ne dam seama ca Danut si trupa lui s-au "prostit" de-a binelea, apare cu albumul studio Nymphetamine, urmat un an mai tarziu (sau doi, nici eu nu stiu) de Thornography. Of, cu ce sa incep caracterizarea acestor albume atat de josnice si de fara rost... cred ca voi incepe cu versurile...sa luam de exemplu melodia Beauty Slept In Sodom de pe DaHE, si sa analizam outro-ul : "Behold the centuries of wait have all but gone, Behold, dark beauty stirs to conquer on and on. Now worship everything.". Foarte frumos, nu? Acum, vine outro-ul de pe melodia Gilded Cunt (prostie de formatie ce-au ajuns) , de pe Nymphetamine: "Take your pain and shove it up your asshole" (repetat de douasprezece ori, asta fiind vocalele de fundal, Danut Mizerie zbierand cat il tin corzile "CUNT" pe toata durata outro-ului). Faceti si voi comparatia...Bine, hai sa zicem, un exemplu nu-i destul, hai sa luam un intro. Avem de pe DaHE, melodia Malice Through the Looking Glass, "Take away the wine for restlessness plagues me, I am assailed by a spectre profounder than hatred or grief or the sum of their hideous crimes, I shall suffer their confessional mime." buun...Acum, ia sa vedem ceva de pe Thornography, melodia Libertina Grimm: "Howitzer glare and spitfire blade, Wooed by Dresden serenades, Her soundtrack now a bombing raid, Bored of vaudeville"...Sa fim seriosi...totusi...oamenii astia n-au putin respect pentru ce cantau acum vreo 10 ani? Adica..macar asa putin...Nici nu stiu cum sa comentez asta...Cat de jalnici ati devenit!?
Bine, hai sa pornim atunci cu un alt argument...poate nu versurile fac formatia...hai sa comparam stilul putin. In DaHE avem prezent un stil foarte interesant, o mixtura ciudata intre un black mai dubios si putin gothic, are o atmosfera dementiala, chitarile parca literalmente "plang", in fine totul e foarte bine pus la punct, pana in cele mai mici detalii. In Thornography ce avem...va zic eu ce avem, avem ritmuri foarte usoare si comune! Riff-urile de la chitara sunt cat se poate de banale si repetitive, clapele sunt aproape de neauzit, iar in unele melodii nu sunt...Ce pot sa zic, au devenit foarte comuni, genul de metal pe care il vezi la fiecare colt de strada, cantat de oameni in bermude cu tepi si cu fata alba care nici nu stii ce vor sa te faca sa crezi ca canta. (scuzati cacofonia). Daca nu ma credeti, ascultati, de exemplu, Beauty Slept In Sodom (de pe DaHE) si apoi orice melodie de pe Nymphetamine sau Thornography. Ei bine, veti vedea o diferenta totala, veti crede ca nu e aceeasi formatie.

Avand in vedere ca am avut nenorocul, daca pot sa zic asa, sa ii vad live in cadrul unui festival, voi scrie si despre prestatia lor live. Ei bine, in primul rand, nu au venit cu solista. CUM SA AI O FORMATIE CARE ARE BACKING VOCALS SI UNELE PARTI DE VOCALE FACUTE DE O SOLISTA SI SA NU VII CU O SOLISTA LA CONCERT. Bine, hai intelegem, poate nu canta melodii in care solista sa aibe parti semnificative, poate o sa fie totusi ok...dar nu, bineinteles...ei aleg sa CANTE CANTECE IN CARE VOCALISTA ARE PARTI SOLO si, de asemenea, ALEG CA DANUT MIZERIE SA LE CANTE. Cum vine asta !? Cum sa distrugi atmosfera creata de vocalele de soprana inlocuind-o cu Danut, astfel transformand o melodie buna in nimic altceva decat un cacat. Bine, hai sa zicem, treaca de la mine, ca au cantat doar doua astfel de melodii si ca in rest ar fi fost frumos...dar ghiciti, nu a fost! Danut nu facea vocalele cum trebuia, le facea cum vroia el, adica in loc de scream facea growl pentru ca probabil ii era mai comod...Bine, hai , ca nu se putea sa fie asa de rau...Poate ca nu, dar cel mai urat a fost ca nu au cantat pentru public; ce vreau sa spun este ca odata ce le-a expirat timpul de cantat (ca de, era festival) au plecat. Punct. Sa fim seriosi, macar asa, un "Thank you, Romania", mai bagai si tu pe-acolo niste "You were great" si eram multumiti...Da' nu, ca acuma asa e la moda, sa fii punctual...

In concluzie, Cradle of Filth este o trupa de black/extreme/gothic/WHAT THE FUCK IS THIS metal care a un album promitator pe la inceputuri, dar a involuat intr-un mod haotic. Cam atat.

P.S. Daca vreti sa radeti : http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/Cradle_of_filth

Un comentariu:

  1. Am avut si eu perioada de fan cradle...dar da,aici ai nimerit`o au luato rau de tot pe aratura.Hm,imi place blogul tau si astept mai multe postari.

    RăspundețiȘtergere